INFORMARE DESPRE MEDIERE CONFORM LEGII NR.202/2010, PRIVIND,,LEGEA MICII REFORME"

lonestar.jpg

Oamenii au dreptul la informare.De aceea azi, ne-am propus sa va informam.Sa cunoasteti absolut totul despre medierea financiar bancara, despre Uniunea Mediatorilor Bancari si cum va poate ajuta aceasta.

Mai jos prezentam raspunsurile la potentialele intrebari pe care ni le puteti pune in cadrul unei sedinte de informare obligatorii,prevazute de L 202/2010 privind mica reforma, intrata in vigoare din data de 26.11.2010

Ce este Uniunea Mediatorilor Bancari ?

UMB s-a constituit in Noiembrie 2009 din initiativa a cinci mediatori autorizati de  Consiliul de mediere inscrisi in ,,Tabloul mediatorilor autorizati” specializati in mediere, cu o buna cunoastere a mediului social, industrial, financiar-bancar, comercial si familial.

UMB are specialisti calificati pentru a interveni in orice domeniu si mai cu seama in medierea conflictelor din domeniul financiar - bancar.

Membri uniunii sunt licentiati ai Facultatilor de Drept si Stiinte Economice

Ce este medierea financiar - bancara?

Medierea financiar - bancara este o procedura care permite prevenirea si rezolvarea certurilor, disputelor, conflictelor si litigiilor cu rapiditate dintre banci,societatile de leasing,  asigurari si clienti acestora, utilizand ajutorul mediatorilor pregatiti si specializati in medierea conflictelor financiar - bancare care, pastrandu-si neutralitatea, ajuta sa se ajunga la un acord avantajos pentru ambele parti participante la mediere.

In cadrul UMB medierea este practicata dupa standarde internationale (modelul standard de conduita) – ABA American Bar Association (Asociatia Barourilor de Avocati din America) - ACR Association for Conflict Resolution (Asociatia pentru Rezolvarea Conflictelor) si AAA American Arbitration Association (Asociatia Americana de Arbitraj ) – europene (Codul European de Conduita pentru Mediatorii Uniunii Europene ) si nationale (Codul de etica si deontologie al mediatorilor din Romania).

Cum pot obtine mai multe informatii ?

Contactati-ne, se poate fixa o intalnire.

Ce este procesul de mediere ?

Medierea financiar - bancara este un proces benevol, fara constrangeri, in care partile aflate in conflict cauta, de-a lungul mai multor etape in care sunt asistate de un mediator, sa gaseasca punctele unui acord posibil care sa permita rezolvarea totala sau partiala a conflictului.

Medierea se desfasoara ca un proces secvential, clar si transparent, pe care clientii UMB il cunosc.

Totusi nu toate disputele pot fi rezolvate prin mediere, de aceea se evalueaza mai intai posibilitatea rezolvarii prin mediere a fiecarui caz in parte.

Medierea se desfasoara intr-un spatiu neutru, in prezenta partilor aflate in conflict si cu ajutorul mediatorului care, fie in sedinta comuna, fie in sedinta individuala, cauta o solutie pentru rezolvarea conflictului.

Prin experienta acumulata de profesionistii UMB, media sedintelor pentru a se ajunge la o solutie este de trei sedinte de doua – trei ore fiecare.

Cum se desfasoara procesul de mediere ?

In procesul de mediere exista mai multe etape care pot fi sintetizate dupa cum urmeaza :

- Solicitarea medierii
- Evaluarea posibilitatii medierii
- Contacte preliminare ale mediatorilor autorizati membri UMB cu partile.
- Acordul partilor pentru realizarea medierii (in cazul in care realizarea medierii nu este prevazuta intr-un contract sau intr-un document de prevenire a conflictelor).
- Realizarea unei etape pregatitoare intre mediatorii autorizati membrii UMB, parti si avocatii lor (separat). In anumite situatii ea poate fi realizata prin e-mail sau prin orice alte forme de comunicare, cum ar fi, de exemplu, videoconferinta.
- Semnarea de catre fiecare parte a contractului de mediere
- Realizarea sedintelor de mediere
- Redactarea si verificarea textului acordului de mediere.
- Semnarea acordului de mediere.
- Incheierea procesului verbal de inchidere a procesului de mediere

Care sunt beneficiile personale, pentru intreprinderea mea sau institutie daca se face apel la mediere ?

Caracteristicile medierii sunt numeroase, ceea ce o face mai avantajoasa pentru persoane, intreprinderi, organizatii si institutii.
In general, avantajele medierii sunt:

Confidentialitate totala (mediatorul si toti participantii pastreaza confidentialitatea iar mediatorul nu poate fi martor in eventuale procese juridice);
Simplitatea procesului (fiind un proces privat, clientii decid si cauta solutia);

Controlul rezultatelor de catre clienti (fiind un proces benevol, puterea de decizie apartine in exclusivitate clientilor);

Solutie rapida (pentru majoritatea litigiilor care pot fi rezolvate prin mediere, media este de trei sedinte de doua – trei ore fiecare);

Costul inferior fata de alte procedee de rezolvare a conflictelor (medierea are tarife inferioare celor prevazute pentru arbitraj si procesele in instanta);

Rolul mediatorului/mediatorilor: mediatorii organizeaza si conduc medierea. Prezenta si metodologia lor favorizeaza o ambianta orientata spre viitor.

Am deja un avocat. De ce trebuie sa recurg la serviciile dumneavoastra?

Avocatii partilor au un rol important si necesar pe tot parcursul procesului de mediere, acordand asistenta necesara clientilor lor in diferite momente ale medierii.

Mediatorii autorizati membri ai UMB nu ofera consiliere juridica. Mediatorul nu reprezinta partile.

Serviciile mediatorilor autorizati membri ai UMB permit evaluarea prealabila a disputei astfel incat sa se poata stabili daca este posibila rezolvarea sa prin mediere.
Medierea financiar - bancara permite restabilirea sau ameliorarea litigiului dintre parti.

Prin medierea financiar - bancara se cauta o solutie in care preocuparea este de a satisface interesele partilor, fara a crea situatii de invingatori si invinsi urmarindu-se sa se pastreaza relatiile prezente si viitoare.

Mediatorul bancar pastreaza o pozitie de neutralitate fata de clienti si nu are putere de decizie.

Obiectivul sau este de a facilita si promova discutia intr-o forma organizata, care sa conduca la solutii pozitive pentru clienti.

Poate medierea sa rezolve toate problemele ?

UMB considera ca medierea este ideala in situatii de interdependenta, cand se doreste pastrarea relatiei si restabilirea acesteia pe baze mai trainice.
Medierea poate avea un caracter preventiv (prevenirea viitoarelor conflicte ) sau  “rezolutiv” (rezolvarea conflictelor declarate).

Medierea cu caracter preventiv este utilizata cand se stabilesc contracte pentru crearea asociatiilor, extinderea intreprinderilor si acorduri de orice tip.

De asemenea, medierea mai este eficienta pentru stabilirea intelegerilor in grupuri de lucru, comitete si organe consultative, precum si in cazul deciziilor mixte.
Medierea rezolutiva se utiliizeaza in orice moment al conflictului, in faza incipienta, latenta, declarata, avansata. Medierea este eficienta chiar si in situatiile in care disputa s-a accentuat.

Medierea poate fi utilizata intr-un moment oarecare al evolutiei unei dispute si permite relansarea negocierilor directe intre parti.

Cum stiu ca acordul stabilit se va respecta ?

Ce tip de act se incheie ? Are el valoare juridica ?

Acordul care rezulta in urma unei medieri este un contract intre parti si nu impiedica recurgerea la justitie sau arbitraj.

In ce priveste obligatiile contractuale, partile au dreptul de a stabili in mod liber continutul contractului  care defineste acordul obtinut prin mediere.

Acordul de mediere poate prevedea in continutul sau clauze pentru realizarea sa si penalitati pentru incalcarea sa, precum si alte garantii.

Ca orice alt contract, in caz de nerespectare, va putea face apoi obiectul unei alte medieri, arbitraj sau actiune judiciara.

UMB face apel la sprijinul avocatilor partilor in toate momentele medierii si in special pentru redactarea acordului final.

Unde are loc medierea ?

Sedintele de mediere au loc in spatiile sugerate de mediatorii autorizati membri ai UMB. Ele mai pot avea loc si in birourile membrilor UMB sau intr-un spatiu neutru, de comun acord cu participantii.
Spatiile trebuie sa permita o ambianta calma, propice intalnirilor cu toti participantii si pentru intalnirile cu fiecare parte prezenta la mediere.

De comun acord cu clientii, medierea poate fi realizata si intr-un alt spatiu care prezinta aceste caracteristici.

Cat dureaza o mediere ?

Depinde de caracteristicile si complexitatea conflictului. Totusi, datorita experientei mediatorilor profesionisti ai UMB, pentru majoritatea conflictelor in care se ajunge la un acord prin mediere, media este de doua sau trei sedinte a cate doua – trei ore fiecare.

De obicei, la sfarsitul celei de-a treia sedinte, daca partile simt ca nu exista o evolutie pozitiva in sensul rezolvarii partiale sau totale, mediatorul sugereaza suspendarea medierii.

Sedintele aditionale pot fi necesare pentru redactarea acordului de mediere intre partile participante.

Care sunt costurile?

Costul unei medieri este inferior altor metode de rezolvare a conflictelor.

Membri UMB practica o taxa administrativa, initiala de deschidere a procedurii de evaluare a posibilitatii de mediere.

Fiecare sedinta are un pret fix /ora de mediere. In medierile intre institutii, se poate ca preturile sa fie mai mari in stabilirea acordului, in functie de caracteristicile institutiilor aflate in conflict. Pentru o evaluare prealabila, consultati un Birou de mediator,membru al UMB.

Cine plateste ?

Fiecare parte va plati la Biroul mediatorului membru UMB, o taxa administrativa initiala pentru deschiderea procedurii de mediere.

UMB propune plata in parti egale pentru costurile sedintelor de mediere, totusi partile se pot pune de acord in mod liber intre ele asupra suportarii costurilor.

Formula stabilita pentru plata onorariilor va fi consemnata intr-un Contract de mediere acceptat de catre fiecare dintre parti impreuna cu mediatorul autorizat membru al UMB, inainte de realizarea medierii.

Cine sunt mediatorii ?

Mediatorii autorizati membri ai UMB sunt profesionisti formati in mediere,specializati in medierea conflictelor financiar - bancare, in acord cu metodele si procedeele codului deontologic al mediatorului.

Toti mediatorii membri ai UMB au o pregatire superioara si au efectuat o formare specifica si continua conforma cu metodologia UMB.

Munca lor este supervizata si evaluata periodic.

Si daca nu se ajunge la un acord ?

In cazul in care partile nu ajung la un acord prin mediere, acestea pot sa opteze pentru alte metode alternative de rezolvare a conflictelor. Medierea nu impiedica utilizarea unei actiuni juridice sau prezentarea conflictului unei instante competente.

In acord cu regulamentul intern al UMB si legea medierii, mediatorul sau mediatorii prezenti la mediere nu pot fi martori si nici nu pot divulga continutul sedintelor de mediere.Notitele luate de mediatori in timpul sedintelor de mediere sunt, in mod obligatoriu, distruse la sfarsit in prezenta partilor.

Cine participa la mediere ?

Dupa experienta mediatorilor profesionisti ai UMB, la mediere trebuie sa participe  raspunzatorii directi ai fiecarei parti sau persoane mandatate cu putere definitiva de decizie asupra aspectelor care fac obiectul litigiului sau litigiilor.

Cu ocazia sedintelor de mediere, va fi tot timpul asigurata prezenta a unu sau doi mediatori ai UMB. Mai pot participa si avocatii clientilor.

In afara de clientii, care sunt necesari rezolvarii conflictului, alte persoane pot asista la mediere, dar prezenta lor va fi tot timpul supusa, in prealabil, acordului mediatorului si clientilor.

Cum pot preciza in contractele mele recurgerea la mediere?

Medierea poate evita numeroase costuri si face mai usoara rezolvarea conflictelor intr-un timp mai scurt. Preturile accesibile permit clientului sa participe frecvent la un proces de mediere.

UMB recomanda tuturor persoanelor, organizatiilor financiar-bancare si intreprinderilor sa includa in contractele pe care le semneaza o clauza de mediere prin care partile se angajeaza sa recurga la mediere inainte de a deschide un proces juridic sau judiciar.

“ Partile in acest contract, …………”A”………….. si …………”B” ……………, sunt de acord ca, oricare ar fi litigiul care rezulta din prezentul contract, acesta sa fie supus, cu prioritate si inainte de orice recurgere la o alta modalitate de rezolvare a conflictelor, medierii de catre unul din mediatorii autorizati ai Uniunii Mediatorilor Bancari din Romania si la care partile prezentului contract declara ca sunt de acord sa adere din acest moment. “

Taxe percepute privind informarea:

  •  pentru informarea propriu zisa nu se percepe comision
  • taxa de redactare proces verbal + consumabile = 150 lei
  • taxa utilitati = 50 lei