SPETE
 
 
LITIGIU INTRE CLIENT SI BANCA
 
Un client ING Bank din Baia Mare a considerat ca banca i-a majorat rata dobanzii la creditul de nevoi personale cu ipoteca mult mai mult decat i-ar fi permis clauzele contractuale si formula specificata in contract.
 
Intrucat nu s-a inteles cu banca, clientul - de profesie jurist - a decis sa se adreseze justitiei.
 
In cererea depusa la tribunalul Maramures, clientul nu a solicitat despagubiri materiale ci doar ca instanta sa constate modificarea incorecta a ratei dobanzii si sa dispuna restituirea sumelor platite in plus, peste valoarea normala a ratelor lunare. De asemenea, a cerut sa i se restituie cheltuielile de judecata, in cazul in care castiga procesul.
 
Reactia ING Bank....... Citeste toata speta
 
 
 
CUM SUNT INSELATE DE CATRE CLIENTI FIRMELE DE ASIGURARE

Asigurarile reprezinta unul dintre domeniile cele mai expuse la fraude, potrivit specialistilor, procentul escrocheriilor ajungānd la aproape o treime din totalul despagubirilor platite. O parte din cazuri par īnsa cusute cu ata alba.

De exemplu, un client din Bacau a notificat Asirom ca autoturismul sau marca Opel Vectra a fost avariat īn parcarea unei pensiuni din orasul Slanic Moldova, de catre o autobasculanta care a īncercat sa efectueze o manevra de viraj. A solicitat o despagubire de 60.862 lei.  S-a stabilit īnsa ca dimensiunile parcarii nu permiteau patrunderea autobasculantei īn incinta pensiunii si ca elementele proeminente ale autobasculantei erau pozitionate cu mult mai sus decāt partile avariate ale autoturismului. Pus īn fata probelor administrate, pagubitul a renuntat la despagubirea solicitata.

Retete de fraudare identificate de asiguratori

- asigurari casco:  se produc intentionat accidente de circulatie, mai ales daca suma asigurata depaseste cu mult valoarea de piata  a autovehiculului, se depun devize de reparatie supraevaluate, se declara preturi foarte mari la piesele schimbate. Īn unitatile de reparatii auto se comit abuzuri, īnselaciuni si alte fapte penale legate de realitatea si corectitudinea reparatiilor efectuate la autovehiculele avariate din riscuri asigurate etc.

- asigurari RCA: sunt frecvente cazurile de aranjamente īntre participantii la traficul rutier pentru schimbarea vinovatiei sau a circumstantelor accidentului. De asemenea, multe cazuri sunt de falsificare a tichetelor de asigurare, ori de emitere a acestora dupa producerea riscurilor asigurate, schimbarea datelor de producere a evenimentelor. O alta metoda raspāndita īn comiterea fraudelor īn domeniul asigurarilor auto, o constituie avizarea si deschiderea mai multor dosare de dauna, pentru acelasi accident rutier, la mai multe societati de asigurare.

- Īn cazul asigurarilor de bunuri se comit fraude si nereguli legate de producerea intentionata a unor riscuri asigurate si īnscenari de furturi. Se īncearca fraudarea societatilor de asigurare prin marirea artificiala a daunelor si despagubirilor solicitate de catre asigurati sau persoane pagubite etc. Sunt frecvente  si cazurile de prezentare de catre asigurati a unor facturi si documente contabile false privind valoarea bunurilor asigurate, constatari tehnice si expertize neconforme cu realitatea, devize de reparatii (materiale s